fb  google  you

Bansträckning 1572 MTB Challenge

Banan, upplevelserna och allt annat spännande du möts av!

 
Sweden 1572 MTB Challenge 2016 Map XS
 
Terrangprofil 65km logo blue XS
Klicka på terrängprofilen för att se en version i 3D.
 

Banbeskrivning

 

Sveriges vackraste startloop? Ja förmodligen! Alldeles i anslutning till tävlingscentrum har vi lagt området för start. En 250 meter bred och 1000 meter lång mjukt kuperad gräsyta i anslutning till de södra delarna av badparadiset Varamon, perfekt som startloop och den första kilometern av loppet.

Cirka 30 minuter innan start kan ställa dig eller lägga in din cykel i den startfålla du valt. Funktionärer hjälper dig att komma rätt och kontrollerar samtidigt att nummerskylten sitter rätt på cykeln och att nummerlapp på rygg placerats rät. I de fall vi använder separat tidtagningschip, kontrolleras också att det sitter rätt placerat på hjälmen. Cirka 5 minuter innan start tas banden mellan startgrupperna bort, och du kan rulla fram till framförvarande grupp. När starten går finns det gott om plats för dig att ta dig förbi långsammare åkare, eller om du väljer att ta det lite lugnare, att hitta ett spår där du inte känner dig i vägen för snabbare åkare. 

Efter startloopens gräsparti går banan vidare genom ekallén som tar dig  förbi tävlingsområdet i Folkets Park. Du fortsätter genom de södra delarna av Varamon för att sedan vika upp mot rondellen vid Jätten och vidare norrut förbi Z-parken och Bispgatan där du svänger höger in på Dagsländevägen och under Riksväg 50. Här fortsätter du som kör "ICA MAXI kort Challenge" 35 kilometer rakt fram för att efter ett par hundra meter ansluta till banan för "1572 MTB Challenge" 65 kilometer. Högersväng förbi LG-timmerhus och någon kilometer på grusväg och fortsatt positionering av dig och dina medåkare innan första partiet av smalare skogsväg nås. Skogsvägen är sedan hösten 2015 grusad och dränerad, har plats för två åkare i bredd, allt för att ge alla möjlighet att cykla i sitt tempo och underlätta för omkörningar. Efter ytterligare två kilometer når du Evertsbyvägen där du svänger vänster för en kort asfaltssträcka, innan högersvänger in på grusvägen upp mot Kolmetorp gård. Efter en knapp kilometers klättring passeras grustaget, en 4o meter djup krater i landskapet, 60 000 m2 stor yta som fortfarande växer i storlek. Du har nu fått upp värmen ordentligt och kan nu njuta av den vackra skogsvägen som skär genom Hålebergets skog. Loppets första singeltrack passeras och följs av fortsatt körning på den härligt böljande grusvägen. Efter passage av Åke Sunessons minne, den lilla gården Mossetorp som familjen Sunesson äger. Åke Sunesson avled 2014 efter en tids sjukdom. Åke bidrog till att banan kunde dras på de natursköna vägarna i området. Skänk honom gärna en tanke när gården passeras. 

Banans första backpris vid Håleberget når du efter en tuff klättring upp mot banans högsta topp. Någon kilometer senare kan du pusta ut vid banans första depå. Dryck och något att äta serveras och här har du också möjlighet att få teknisk hjälp.

Tre kilometers härliga utförskörningar blandat med varierade korta stigningar följs av passage av Kolmetorp Gård och dess vackra allé för att sedan passera Evertsbyvägen och in på Smedsby Gårds vackra böljande grusväg och vidare mot villaområdet i Smedsby och passage under Riksväg 50. En skarp högersväng och du tas in på loppets nyare delar. En singeltrack gömd i vegetationen mellan Riksväg 50 och badparadiset Varamon. Då och då anas Vätterns glittrande vatten, men banan tar dig inte ned till stranden, utan fram till Kärsby Gård följer du en stig som för tankarna till klassisk mountainbike. Lätta tekniska partier, härliga stigar, runda dragningar av banan förbi hinder och mjuka klättringar och utförslöpor.   

En kort asfaltssträcka för vila och dricka innan du svänger höger och in i Ödebyskogen, en tall- och granskogsbeklädd ås någon kilometer in från Vätterns stränder. Någon kilometer skogsväg följt av loppets andra klättring upp mot kanten av Ödeby Gårds marker. Här kan du stanna för vila, njuta av utsikten och få en glimt av dina kompisar som ligger några minuter efter innan de tar sig an stigningen. Här ligger också banans andra depå. Banan fortsätter på en åskam och svänger sedan höger ned i en ravinliknande passage. Här kan den ovane ta det lite lugnt, medan eliten ser en möjlighet att dra ifrån de som är mindre tekniska i utförskörningen. Vidare genom det övergiva sandtaget och upp mot de gamla motionsspåret där du tyst tar sig fram i de svaga utförslöporna som vindlar fram mellan gran och tall, följt av en lättare klättring och några kilometer skogsväg innan depå nummer tre. Den ligger vid den så kallade Drottninggatan där Drottning Lovisa sägs ha tagit sina dagliga ritter när hon var på besök i området. Depån bjuder på mat och dryck men också teknisk assistans. 

Du tar dig sedan vidare på underbara stigar ned mot utkanterna av Nykyrka. Några av dem känns som minnen från min barndoms resor till farmor och farfars torp långt in i de sörmländska skogarna. Välklippta grästäckta skogsvägar, vilda blommor i kanterna och en dröm för alla som trivs med att ta sig fram långt bortom vägar med bilar och annan trafik.  Någon har sagt att cykling på dessa stigar är det närmsta man kan komma snowboarding utan snö. Vi i arrangörsstaben kan bara hålla med. Den så kallade Ormbacken inbjuder till lekfull åkning och då underlaget är mjukt av barr och mylla, helt slätt och fritt från stenar och rötter kan vi bara säga en sak: Släpp bromsarna, blicka framåt, följ med i varje mjuk sväng med kroppen och du blir belönad. Leendet då du passerat det lilla diket innan vänstersväng och vidare ut på gamla Riksväg 50 kommer att bära dig genom loppet hela vägen fram till nästkommande glädjekickar! 

Du tar dig vidare på en skön asfaltsstigning. Här bjuds du på musik i form av dragspelstoner och här är det inte otroligt att en spontandepå bjuder på saft och bullar för den som vill stanna och fortsätta njuta av den tidigare utförskörningen. Högersväng innan den klassiska bilskroten i Nykyrka och via en tunnel av grön växtlighet vidare genom Nykyrka grustag. Härliga singeltracks fram till lanthandeln och vänstersväng ut på gamla Riksväg 50. Till vänster Nykyrka kyrka och äntligen ett litet längre parti av asfalt där du kan sträcka ut, dricka och äta av det du haft med i bakfickorna. Innan vägen viker av mot nya Riksväg 50 svänger du väster och in mot ett kort parti av lite knixiga gräsbeväxta stigar  och trolsk granskog. Vidare ut på en härlig grusväg, svagt sluttande ned mot Lemundavägen, klassisk Vätternrundamark. Smalt och mjukt böljande i skogslandskapet, för att precis när du kan ana Vättern på höger sida, svänga vänster och inledningen på ett av loppets mest klassiska partier - Backpriset vid Nedralid! Här tätnar leden av åskådare som finns på plats för att hjälpa er alla upp för den 15-procentiga stigningen. Dånande musik, exalterade speakers, bilkaravaner från Volkswagen, gratis café för alla, godisregn, provsmakning av allehanda produkter, cykelexpo från Trek,  Som Tour de France på tv fast på riktigt! Springandes vid din sida - Verner von Heidenstam, en av Sveriges mest berömda författare och fram till sin död, boende på sitt älskade Övralid du når bara några kilometer efter du passerat backprisets mål. Eliten jagar ett backpris värd sin vikt i guld, medan andra tävlar i flera olika tidsklasser där din tid jämförs med elitens i ett enkelt handikappsystem. Alla har chans att vinna. Du också! 
Utsikten vid Övralid är fantastisk! Här når du loppets nästa depå. Har du inte bråttom bör du stanna och njuta, både av mat och dryck, men också av den rogivande miljön och den underbara utsikten över Vättern. Långt på andra sidan anas Hjo, men för de allra flesta fångar Övralids tidlösa atmosfär all uppmärksamhet, tiden tycks ha stått stilla och man anar Verner när han sitter under körsbärsträdet med Vätterns blå yta nedanför sig, skrivandet på någon av sina klassiska verk. Kanske hunden Claus Klumpe vilar i skuggan och hans livskamrat Kate Bang slår sig ned bredvid för att byta några ord om livet, eller bara njuta av miljön och solen som anas genom körsbärsträdets lövverk...
Efter depån och stoppet som gav dig krafterna åter fortsätter banan ned i fårhagen framför Övralid. backen tillbaka upp mot Farfarsstugan och dess mysiga café kan kännas lite motig efter stoppet, men ekbacken ned mot Uttersby Gård är något många länge minns efter loppet. En kort sträcka av grusväg och någon kilometer stig följs av grusväg och hägersväng ut på Lemundavägen många känner igen från Vätternrundan. Här svänger de som valt det lite kortare loppet "ICA MAXI Kort Challenge", 35 kilometer, vänster bort mot infarten till Norra Freberga Gård där de två sträckorna åter möts. 

Någon kilometer av asfalt följs av vänstersväng in på Sjövägen ned mot Vätterns vatten. Passage av Lemunda Gårds välskötta björkallé och förbi gården. De smala vägarna skär genom klassiska svensk jordbruksmark och om du lyssnar hör du vågorna som slår in mot de vita sandstränderna strax bakom de tallbevuxna sanddynerna. Skön klättring upp mot och förbi Norra Frebergas slottsbyggnad och vidare genom gårdens fina björkallé. Passage av Lemundavägen, där även du som kör "ICA MAXI Kort Challenge ansluter, och vidare upp på fina stigar på Ödeby Gårds marker. Sträckningen går söderut genom Djurkällas skogsmark, ned mot Lemundavägen där alla som kört Vätternrundan känner igen sig. Härligt böljande asfaltsväg, lätt utför, här är du stark, och vidare mot Kärsby Gård där du strax innan stallet svänger höger och vidare mot Kärsbyåns trolska natur. Här tar banan dig ända ned till Vätterns stränder men bara för ett kort ögonblick, du vänds för att följa lax- och forellparadiset Kärsby Å som du strax passerar, följt av den lilla klättringen genom skogen och vidare mot en kort sträcka av grusväg. Ett hundratal meter lummig stig innan du når Varamons strand och Midsommarvägens idylliska villaområde med Vättern på din högra sida. Strax svänger du höger in på Bispgatan och vidare in på Månvägen för att sedan följa de asfalterade cykelvägarna med Vättern på din högra sida. Nytt för i år är att du fortsätter mot Folkets Park utefter vattnet, vidare för en kort loop in i Folkets Park där familj och vänner har chans att se och applådera dig, innan du vänder ut för en sista kort loop på startfältet och tillbaka in i Folkets Park och en skön målgång. Grattis till ett väl genomfört lopp! Nu väntar medalj, mat lagad med kärlek och ekologiska råvaraor, nybakat och kaffe som dessert, dusch eller  varför inte ett bad i Motala utomhusbad i anslutning till tävlingscentrumet, eller kanske ett uppfriskande dopp vid Varamon, Nordens Riviera, precis nedanför tävlingsområdet? Prisutdelning som får de flesta andra tävlingar att blekna och naturligtvis skönt häng med familj vänner och nyvunna kompisar från timmarna i spåret!  

 

165 Banner Trek
165 MTB Banner BONTRAGER
165 MTB Banner Cykelaffar
165 MTB Banner TREK Ver2
165 MTB Banner SHIMANO
165 MTB Banner Wahlstedtsbil