Shimano

1921 etablerar Shozaburo Shimano 26 år gammal Shimano Iron Works i japanska Higashi Minato i Sakai. I en celluloidfabrik i dåligt skick hyr han en 40 kvadratmeter stor lokal där företagets enda maskin placeras – en svarv från Sano Iron Works. Han är fast besluten att ta fram ett frihjul som ska revolutionera marknaden. Nu, 90 år senare vet vi att han lyckades, Shimano är den dominerade tillverkarean av cykelkomponenter i alla prisklasser.

Innovativ design och funktion är Shimanos signum, men också valfrihet för kund att kunna välja den komponentgrupp man önskar från en mycket bred produktkatalog.

När 1970-talets cykelboom drog över USA översteg snabbt efterfrågan kapaciteten hos de amerikanska och de europeiska tillverkarna av cykelkomponenter, vilket fick de japanska tillverkarna Suntour och Shimano att snabbt expandera för att fylla tomrummet. Shimano dominerade snart marknaden, där nya innovationer i alla komponentgrupper och prislägen snabbt medförde att de klassiska tillverkarna som Campagnolo tvingades inta en mer nischartad ställning.

I mitten av 80-talet introducerades serierna Dura-Ace och XTR. Båda komponentgrupperna har fortsatt att utvecklas och ses idag fortfarande tillsammans med SRAMS dyraste serie som de självklara valen för de proessionella landsvägs- och MTB-teamen världen över. Introduktionen av elektronisk växling har även den mottagits väl av både internationell elit och de som cyklar på lite lägre nivå.

I vårt samarbete med Shimano ingår även att lyfta fram nutritionmärket SIS. Ett väletablerat märke utanför Sveriges gränser byggt på stor kunskap kring kort- och långsiktig prestation kopplad till näringsupptag och andra faktorer som påverkar den individuella åkarens resultat.